Ändra skriv/läs/exekveringsrättigheter på filer och mappar

• av

How Can We Help?

Ändra skriv/läs/exekveringsrättigheter på filer och mappar

< Tillbaka

Ibland kan det vara nödvändigt att ändra rättigheter på filer. T.ex. då ett program måste få skriva till en fil som är skrivskyddad, för att skydda filer från att bli lästa av program.
Om ni råkar ut för mer avancerade rättighetsproblem än beskrivet här. T.ex. att filer ägs av fel användare. Filer kan få användaren ”root” som ägare och då måste supporten gå in och ändra ägaren till er. Hör av er i såna fall.

Ändra skriv/läs/exekveringsrättigheter på filer och mappar

1. 1. Logga in till Kontrollpanelen
  2. Gå till Webmin Modules->File Manager
  3. Klicka dig fram till den fil eller katalog du önskar ändra rättigheter på.
  4. Högerklicka på filen/katalogen och välj Properties->Change Permissions (det går även att använda checkboxarna ute till vänster och sedan menyn Tools->Change Permissions)
  5. Markera önskade checkboxar
  6. Om du har markerat en katalog välj då också om ändringen ska utföras på innehållet i katalogen.
  7. Tryck på Change