Installation och inställningar i FTP-programmet FileZilla

• av

How Can We Help?

Installation och inställningar i FTP-programmet FileZilla

< Tillbaka

Här beskrivs hur man installerar och gör inställningar för ert webbkonto i FileZilla som är ett gratis FTP-program som ni hittar här: https://filezilla-project.org/
Om ni inte har ett FTP-program installerat, så råder vi er till att använda FileZilla.

Installation:

1. Gå till webbsidan https://filezilla-project.org/
  2. Klicka på länken Download FileZilla client
  3. Klicka på länken som heter samma sak som i steg 2: Download FileZilla client
  4. Följ instruktionerna för att ladda ner och installera programmet.

Inställningar för att ansluta till ert webbkonto:

1. Öppna FileZilla
  2. Klicka på menyn File och välj Site Manager…
  3. Lägg nu till webbservern (dvs. datorn där ert konto ligger) så att ni lätt kan ansluta till den igen.
    – Klicka på New Site. Namnge den till något lämpligt, t.ex. ert domännamn (ex. nettools.se).
    – Tryck Return.
    – Skriv ert domännamn i rutan till höger markerad med Host, ex. nettools.se
    – Ändra logontype till Normal
    – Fyll i ert användarnamn i rutan markerad med User och ert lösenord i rutan markerad med Password
    – Byt till Transfer Mode Passive genom att byta inställningsflik till Transfer Settings och klicka på Passive
    – Tryck nu på Connect (inställningarna sparas då automatiskt)
    – Du kommer troligtvis få en varning om att certifikatet är okänt och/eller inte matchar ditt domännamn. Kontrollera att det kommer från nettools.se och klicka i Always trust this certificate in future sessions så slipper du få upp den igen. Anslutningen är krypterad och säker.
    – Om allt är korrekt så ska ni nu vara ansluten till ert webbkonto

Felsökning:

Om ni inte kan ansluta till ert webbkonto så kan det bero på många olika anledningar.

1. Har ni brandvägg påslagen som hindrar uppkopplingen? Prova att stänga av den tillfälligt och se om det löser problemet. Kom ihåg att slå på den igen och öppna upp för FTP-trafik om avstängning löste problemet.
  2. Så kallad aktivt läge fungerar ej. Prova passivt läge genom att öppna ”Site Manager” och markera er site. Klicka på fliken Transfer Settings. Ändra Transfer Mode till Passive. Om det ej fungerar bättre med passivt läge så prova också aktivt läge.
  3. Tillåter nätverket ni sitter på att man kopplar upp sig till privata webbkonton? T.ex. så är det oftast inte tillåtet att koppla upp sig till privata webbkonton från företagsnätverk (ex. Volvo, VolvoCars och många andra stora bolag). Det går tyvärr inte att lösa på något enkelt sätt. Använd då istället Filhanteraren i Webmin för att hantera och ladda upp filer.

Ladda upp och hem filer:

FileZilla är delat på mitten i två fönster. Ett för den lokala datorn (Local Site) och ett för webbkontot (Remote Site).

1. Leta reda på den lokala fil som ni önskar ladda upp till webbkontot genom att klicka i mappstrukturen i den övre delen till vänster tills ni ser filen i den undre delen till vänster (den del som visar filer).
  2. Gå till den mapp på webbkontot ni önskar lägga den lokala filen i genom att klicka er fram till rätt mapp i mappstrukturen till höger.
  3. Dra nu filen från vänster till höger med musen och lägg den på rätt plats. När ni släpper filen så startar uppladdningen direkt.
  4. För att ladda hem filer så gör ni på motsvarande sätt, men dra filen från höger till vänster.